Hvad er en wallet?
Wallet betyder tegnebog på engelsk og den svarer til en digital bankkonto for kryptovalutaer. Brugere kan opbevare kryptovaluta, som spores af deres offentlige nøgle (public key) på wallet. Derefter kan brugerne sende og modtage kryptovaluta med den private nøgle (private key), der dermed matcher den offentlige nøgle på deres blockchain adresse.
Opret egen personlige wallet
Det første trin, hvis man ønsker at opbevare, bruge og handle med bitcoin, kryptovaluta eller NFT’er, er at oprette en wallet (digital valuta pengepung) – hvilket gøres ved at generere en “privat nøgle” og en “offentlig adresse”. Den private nøgle er en krypteret version af din adgangssætning, der kan bruges til at få adgang til dine kryptoaktiver på blockchain
Der findes MANGE forskellige typer og udbydere af wallets. En wallet kan være udelukkende til en specifik blockchain eller kan indeholde op til flere hundrede forskellige slage kryptovaluta, incl. bitcoin og ethereum. Her på siden anbefales kun velkendte og sikre wallets. Man vil typisk have brug for flere forskellige wallets bl.a til staking og forskellige blockchains. De mest populære er hardware wallets, hosted wallets og non-custodial wallets.
Der er en del overvejelser man skal gøre sig. Det kommer blandt andet an på, hvor stor en samlet værdi i kryptovaluta der skal opbevares og hvilke kryptovalutaer du gerne vil have liggende i din wallet. Hvis det er store summer, anbefaler Kryptoupdate at investere i en hardware wallet. Læs nedenfor og bliv klogere på de forskellige typer krypto wallets.
Hvordan fungerer en wallet?
En wallet sørger helt overordnet for at opbevare to forskellige former for nøgler: Det der kaldes “public key” (offentlig nøgle) samt “private key” (private nøgle). Når der henholdsvis modtages eller sendes kryptovaluta, er det disse nøgler som bliver brugt. Som det fremgår af navnet, så bruges den offentlige nøgle til at modtage kryptovaluta og den private nøgle anvendes til at sende kryptovaluta.
Offentlig nøgle
Den offentlige nøgle kendetegnes ved at være blockchain adressen og det er denne adresse, som der skal buges, når der skal modtages bitcoin (eller anden kryptovaluta). Grundlæggende fungerer den på samme måde, som når du oplyser dit reg. nr og konto nr, når du skal have tilsendt penge til din bankkonto. Der er som sådan intet hemmeligt over din offentlige nøgle, da denne ikke kan anvendes til at sende kryptovaluta fra wallet – men udelukkende benyttes til at modtage kryptovaluta/bitcoin/ethereum til ens wallet adresse. Alle blockchains har en såkaldt blockchain explorer website hvor enhver adresse kan slås op og transaktioner kan ses. Den private nøgle er dog en HELT anden snak!
Hvis du sender kryptovaluta til en ikke-eksisterende adresse på blockchain, er dine kryptovaluta tabt for evigt.
Privat nøgle
Den private nøgle skal man derimod ikke dele ud af. Det er det samme som at give adgang til wallet/kryptovaluta. Den fungerer stik modsat din offentlige nøgle. Det vil sige, at man kan sende hele beholdningen af kryptovaluta til en anden adresse hvis man har den private nøgle.
Den private nøgle vil oftest være usynlig og ikke noget man umiddelbart skal forholde sig til – oftest i tilfælde, hvor der anvendes en af de mere brugervenlige wallets. Det gør, at man ikke skal forholde sig til at holde den private nøgle væk fra ubudne gæster. Den private nøgle bliver simpelthen ikke vist. I mindre brugervenlige, men oftest mere sikre wallets vil den private nøgle være synlig. Det gør stadig ikke, at man nødvendigvis skal forholde sig til koden, men du har mulighed for at tilgå denne, såfremt du ønsker det. Se nedenstående for mere info om hvilken kode der rent faktisk skal skrives ned og opbevares sikkert.
Hvis du mister din private nøgle er dine kryptovaluataer i fare og skal flyttes til en anden adresse hurtigst muligt!
Tag backup! Opbevar sikkert!
Under oprettelsen af en ny wallet, vil der fremkomme 12 tilfældige ord. Disse ord skal skrives ned, gemmes og opbevares et sikkert sted. Dette er beviset på ejerskab af en bestemt wallet/blockchain adresse og den kan nemt genskabes i en wallet på en anden mobiltelefon eller PC. Under oprettelsen af enhver wallet, er der mulighed for at indtaste seed eller oprette en ny wallet.
Så det er meget vigtigt at få noteret de 12 ord! Lad være med at tage screenshot og gem på en online cloud som Google Drive, men skriv ordene ned fysisk på et stykke papir!
Hardware Wallet /cold wallet (ANBEFALET!)
En hardware wallet opbevarer offentlig og privat nøgle og bruges til at verificere de transaktioner der sendes fra en wallet. Det er som regel en USB stick der forbindes til USB porten. Ved enhver transaktion, hvor der sendes kryptovaluta, skal transaktionen bekræftes og godkendes fysisk på wallet vha. knapper eller touch screen. Ellers fungerer en hardware wallet som enhver anden wallet, blot med det ekstra step beskrevet ovenfor og kan selvfølgelig også modtage kryptovaluta. Ledger Nano S hardware wallet og Trezor hardware wallet som Kryptoupdate anbefaler dig at bruge, er eksempler på populære og sikre hardware wallets. En hardware wallet er som tidligere beskrevet også beskyttet af seed ordene (seed phrase), dog kan der istedet være op til 24 ord, men det gør bare det hele mere sikkert.
Mister man sin hardware wallet, kan den nemt genskabes ved at købe en ny og indtaste seed ord. Læs mere om hvad en hardware wallet er her
Hosted Wallet
Den mest udbredte wallet er nok en hosted wallet. Når der købes kryptovaluta på en krypto børs, som f.eks Binance eller Kucoin, opbevares ens kryptovaluta i en hosted wallet. Det er altså en tredjepart der hoster ens wallet, nøjagtig ligesom banken opbevarer penge på en konto.
MEN! En hosted wallet er derfor uden ejerskab over private key og dermed også kontrollen over den wallet der opbevarer kryptovalutaen. Hvis den exchange man handler på, bliver hacket eller lukket ned er der intet at gøre. Omvendt er den største fordel, at hvis du glemmer din adgangskode, mister du ikke din kryptovaluta. Med hjælp fra support kan adgang genskabes, ligesom en normal hjemmeside man logger ind på. En anden ulempe ved en hosted wallet er, at det ikke er muligt at få adgang til alt hvad kryptovaluta tilbyder. Selvom løsningen kan virke nem og bekvem, er det måske en god ide at overveje en mere sikker og privat løsning.
Det anbefales også at bruge 2-trinsbekræftelse (også kaldet 2FA) på alle børser/exchanges for et ekstra lag af sikkerhed.
Non-custodial Wallet
En non-custodial wallet eller self-custody wallet, som f.eks MetaMask eller Atomic wallet, giver fuld kontrol over bitcoin/kryptovaluta. Non-custodial wallets er som hosted wallets, ikke afhængige af en tredjepart for at holde din kryptovaluta sikker. De leverer den nødvendige software til at opbevare og håndtere kryptovaluta sikkert.
Så her ligger ansvaret for at huske og beskytte adgangskoden/private key/seed ord hos brugeren selv!
Hvorfor så overhovedet oprette en non-custodial wallet? Udover at have fuld kontrol og sikkerhed over opbevaringen af bitcoin/kryptovaluta, er det også muligt at få adgang til mere avancerede kryptovaluta og blockchain aktiviteter såsom yield farming, staking, lending, borrowing osv.
En non-custodial wallet kan være en app på mobil telefonen eller desktop program (til windows eller mac) – eller begge dele. I modsætning til en hosted wallet deles eller opbevares der ikke nogen personlige oplysninger for en non-custodial wallet. Ikke engang en e-mailadresse skal der bruges.
Som tidligere beskrevet er det vigtigt at notere de 12 eller 24 tilfældige ord (seed ord/phrase) under oprettelse af ny non-custodial wallet.
Hvis man mister eller glemmer sin adgangskode – ofte omtalt som en “private key” eller “seed phrase” – er der ingen måde, hvorpå man kan få adgang til ens wallet igen.
Pro tip til wallets
Når man skal begynde at handle med kryptovaluta, er det en god idé at oprette to wallets til bitcoin/kryptovaluta. Den ene wallet opbevarer hovedbeholdningen af bitcoin eller kryptovaluta og den anden wallet bruges til at sende kryptovaluta mellem de forskellige kryptovaluta exchanges (børser). Så udsætter man ikke sin hovedbeholdning for fare.
Hvis man er i tvivl, når man skal sende til en adresse fra en wallet, kan man evt. sende et lille beløb som en test, til at starte med. Når transaktionen er succesfuld på blockchain og er modtaget i wallet, så kan den resterende del sendes samme vej.
Check altid de første og sidste fem karakterer i en wallet adresse, inden transaktionen sendes til blockchain. Hvis adressen er forkert, er det ikke muligt at genskabe den kryptovaluta der er blevet sendt til den fejlagtige adresse.
Hvis man laver copy/paste af adresse, så dobbelt-tjek at adressen ikke er ændret til noget andet i feltet inden transaktion sendes.